ERA Hat ve Yük Reaktörleri
ERA NDU serisi, hat reaktörleri değişken frekanslı sürücüleri (VFD'ler veya İnvertörler), yük reaktörleri ise elektrik motorlarını ani akım ve voltaj yükselmelerinin zararlarından korumak için kullanılır. Reaktörler ayrıca güç sistemine empedans ekleyerek harmonikler olarak bilinen güç hattı bozulmasını azaltmaya yardımcı olur.
Reaktörler nedir?
Genel bir ifadeyle, 3 fazlı bir reaktör - şok bobini , bir güç sistemindeki iki nokta arasında seri olarak bağlanmış bir indüktördür. Reaktörler, bazen indüktör veya şok bobini olarak adlandırılan basit elektromanyetik cihazlardır. Elektrik sınıfı silisli çelik laminasyonlardan yapılmış bir çelik çekirdekten ve her bir bacağında bobinlerden oluşurlar. Her bacak ve bobin, üç fazlı bir cihazın bir fazını temsil eder ve değişken frekanslı motor sürücü (VFD) ile seri olarak bağlanır.
Hat reaktörü diğer bir ifadeyle şok bobini bağlandığı devreye ek endüktans sağlar. Bu endüktans, hat direncini arttırmak için kullanılır. Empedans en doğru şekilde ohm cinsinden direnç olarak tanımlanır, ancak sistemde reaktörün üzerindeki gerilimi ve hat akımı ile kombine edildiğinde genellikle yüzde cinsinden ifade edilir. ve bu değer her bir hat reaktörünün empedans seviyesini tanımlamak için kullanılan ortak terim haline gelir.
Sisteme reaktör vasıtası ile ilave edilen empedans, hattaki akım değişikliklerinin hızını yavaşlatma işlevi görür. Reaktörden geçen akım ne kadar büyük olursa, uygulanan empedans yüzdesi o kadar büyük olacaktır. Bir reaktörün empedans derecesinin %2 veya %4 olduğu söylenirse, bu, reaktörden geçen akım cihazın nominal akımında olduğunda reaktörün belirtilen empedans yüzdesini uygulayacağı anlamına gelir. Akım, reaktörün tam yük akım değerinin altına düştükçe, uygulanan empedans yüzdesi de orantılı olarak azalacaktır. Bunu akılda tutarak, uygulamalarda yük akımı için hat reaktörünü aşırı boyutlandırmaktan kaçınmak önemlidir.
Motor Sürücü (İnvertör -VFD) Koruması
ERA GTT-NDU giriş tipi reaktörler değişken frekanslı bir motor sürücünün giriş tarafına uygulandığında, reaktörün uygulanan empedansı, ani yükselmeler ve dalgalanmalar gibi gelen hat voltajı bozulmasını yumuşatmak ve yavaşlatmak için çalışacaktır. Bu durum sürücü aşırı voltaj arızalarını ve hat voltajı sapmaları meydana geldiğinde sürücü giriş bileşenlerinin hasar görmesini önlemeye yardımcı olacaktır.
Reaktörler ayrıca sürücü tarafından çekilen harmonik akımları azaltmak için işlev görür ve değişken frekanslı bir sürücünün çalışmasını engelleyebilecek arka plan gelen hat voltajı harmoniklerini engellemeye yardımcı olur. Tüm sürücü uygulamalarında, bir giriş AC hattı reaktörünün eklenmesi, sürücü koruması ve harmonik azaltma için gerekli ve düşük maliyetli bir çözümdür.
Motor Koruması
ERA NDU Çıkış Tip Reaktörler, sürücü ve motor arasında yararlı bir tampon görevi görerek motorların korunmasına yardımcı olmak için hız kontrol cihazlarının yük tarafına yerleştirilir.
Standart bir Darbe Genişliği Modülasyonlu (PWM) motor sürücü, elektrik motoruna kare dalga formunda bir gerilimle frekans kontrolu sağlar.. Bu modüle edilmiş kare dalga biçimi, geçişlerinde keskin kenarlara sahiptir.
Motor Sürücüler elektrik motorunun hızını değiştirmek için çok yüksek hızlarda modüle edilmiş bir dalga formu oluşturmaktadır. Sürücülerin bu yüksek anahtarlama hızı motor için voltajın yükselme süresi ve büyüklüğü olarak tanımlanan (dv/dt) sorunu yaratır. Bu hızlı dalga biçiminin darbeleri, motor yalıtım sistemine zarar verebilecek ve motorun hizmet ömrünü kısaltabilecek voltaj bozulması ve ani yükselmeler yaratır.
ERA Hat reaktörünün tasarım endüktansı, değişken hız kontrollü motor sürücülerinin çıkış dalga formalarındaki keskin kenarları yumuşatır ve dalga formunu motor ömrünü uzatacak şekilde düzeltir.
Ayrıca VFD, Motor Sürücülerle Motorlar arasındaki uzun kablo hatları varsa , bu durum sürücü çıkış hat reaktörü, bobini kullanımını zorunlu hale getirir.
ERA NDU Giriş ve Çıkış tip hat reaktörleri, şok bobinleri seri bağlantı şemaları